Gebouwen tekenen in 5 stappen

Herken je dit?

Je zou graag gebouwen willen kunnen tekenen, maar waar begin je? Je voelt je overweldigd door alle vormen, details, het perspectief en verhoudingen. Het ziet er bij anderen zo simpel uit, maar hoe krijg je dat zelf op papier?

Ik snap je helemaal! Dit had ik ook altijd en daardoor begon ik maar niet aan gebouwen. Maar toen ik wél begon, wist ik dat dit echt iets voor mij was en dat ik er veel meer mee wilde doen! Nu schilder ik gebouwen die ik op vakantie heb gezien, doe ik aan urban sketching op locatie én schilder ik huisportretten in opdracht. Inmiddels heb ik mezelf een handige manier aangeleerd om een lastig ogend gebouw te versimpelen, en dat wil ik jou ook graag leren!

Ik ga jou dit leren!

In mijn cursus leer ik jou mijn eigen stappenplan aan, waardoor je in 5 duidelijke stappen een gebouw op papier hebt staan! Ik leer je hoe je moet kijken, analyseren, hoe je vormen op papier zet en hoe je het gebouw kleur en diepte geeft met aquarelverf en details met fineliner. Ik beloof jou dat jij dit ook kunt als je deze stappen volgt!

In deze cursus leg ik je de theorie achter de belangrijkste concepten uit, heb ik oefeningen voor je gemaakt en doe ik veel dingen voor. Bij elke stap heb ik twee voorbeelden in real time van gebouwen toegevoegd, die je mee kunt tekenen. Als bonus heb ik nog een extra gebouw geschilderd, waarin ik je ook weer helemaal stap voor stap meeneem in mijn tekenproces! Je krijgt een kijkje in mijn hoofd, ik leg uit hoe ik kijk en hoe ik denk en hoe ik dit vertaal naar papier.

“Ik heb van Rianne geleerd dat tekenen kijken is, en dat iedereen het kan leren. Ik was helemaal verrast door mijn tekening!”

– Els

Deze cursus is iets voor jou als je:

 • Mijn basiscursus hebt gevolgd en toe bent aan de volgende stap
 • Huisportretten wil kunnen maken voor jezelf, vrienden en misschien wel in opdracht
 • Wil leren urban sketchen
 • De eerste stap wil zetten in het tekenen op locatie
 • Je vakantiefoto’s om wil zetten in leuke illustraties
 • Meer structuur wil aanleren in het tekenen en schilderen
 • Nét iets meer wil dan een ‘plat’ gebouw van de voorkant tekenen
 • Iets meer verdieping wil in de stof, zoals perspectief, verhoudingen en diepte aanbrengen

Voor maar € 30,-

Deze cursus is minder geschikt als je:

 • Nog nooit hebt getekend of geschilderd (Mijn basiscursus is een goede basis!)
 • Gebouwen wil leren tekenen op een architectenmanier (alles op de mm precies en afgemeten)

Wat anderen zeggen over cursussen van Liefsmies

“Ik heb van Rianne geleerd dat je goed moet kijken en proberen basisvormen te vinden in wat je gaat tekenen. Dat maakt het een stuk makkelijker.” – Melissa

”Ik heb geleerd dat ik het stapje voor stapje moet doen. Ik zag altijd het eindresultaat en wist niet hoe ik van een leeg vel daar kwam. Door de cursus heb ik stap voor stap geleerd wat ik moet doen en vooral hoe ik anders kan kijken.”- Janita


”Bij een volgende cursus zou ik zeker weer mee doen!”- Kim

“Je maakt meteen iets heel moois, in een vrij korte tijd. Heel leuk om meteen resultaat te hebben!” – Madelon

De inhoud van de cursus

Module 1: Welkom!

Module 2: Materiaal

Module 3: Stap 1: compositie

Module 4: Stap 2 deel 1: basisvormen

Module 5: Stap 2 deel 2: perspectief

Module 6: Stap 3: details toevoegen

Module 7: Stap 4: Diepte creëren door kleur en schaduw

Module 8: Stap 5: accenten en fineliner

Module 9: Huiswerkopdracht en inspiratie

Module 10: Afsluiting en een cadeautje!

BONUS: De Westerkerk schilderen

Elke module is weer opgedeeld in meerdere pagina’s met stapjes met losse video’s, oefeningen, voorbeelden en natuurlijk de schildervideo’s! Zo raak je niet zo snel overweldigd door alle uitleg 🙂

Veelgestelde vragen

Wanneer begint de cursus?
De aquarelcursus staat meteen na aankoop al voor je klaar! Je kunt meteen alle lessen bekijken, in de volgorde die jij fijn vindt.

Tot wanneer heb ik toegang?
Deze cursus staat 6 maanden voor je open, met de reden dat een stok achter de deur veel beter werkt! Uit eigen ervaring weet ik dat een cursus anders wel eens te lang blijft liggen 😉 In zes maanden heb je genoeg tijd om deze cursus te volgen en alle video’s zo vaak als je wil te bekijken.

Hoe is de cursus opgebouwd?
De cursus bevat meer dan 5 uur aan videocontent, met nog extra oefeningen en opdrachten die jou kunnen helpen. De cursus heeft 10 modules en een bonus! Je kunt alles kijken in de volgorde die jij fijn vindt, dingen overslaan, alles dubbel kijken, etc. 

Hoeveel tijd kost het om de cursus te volgen?
In totaal krijg je iets meer dan 5 uur aan video’s. Als je alle opdrachten maakt en zelf aan de slag gaat met jouw gebouwen moet je die tijd daar extra bij rekenen. Het is super leerzaam om de gebouwen vaker te tekenen, dus je kunt zoveel extra tijd erin steken als je zelf wil! Je kunt de cursus in één dag volgen, maar opsplitsen kan natuurlijk ook. Net wat jij fijn vindt!

Welk materiaal heb ik nodig?

 • Aquarelpapier
 • Potlood en gum
 • Liniaal
 • Aquarelverf
 • Penselen (ik gebruik maar 1 penseel in deze cursus, de nummer 3 van Da Vinci)
 • Twee waterbakjes
 • Tissue
 • Watervaste fineliners in een paar verschillende diktes
 • Witte gelpen en/of witte Poscastift

  In de module over materialen laat ik zien wat je nodig hebt en welke materialen ik zelf gebruik!

Kan ik de cursus met iemand delen?
Deze cursus geeft toegang voor één persoon. Je wordt met één mailadres toegevoegd aan de community. Natuurlijk kun je wel gezellig allebei een kaartje kopen en samen tekenen!

Voor wie is de cursus bedoeld?
Iedereen die graag creatief bezig is en (beter) wil leren tekenen en schilderen met aquarelverf zal dit leuk vinden! Voor mensen die hun techniek willen verbeteren en zich een overzichtelijk plan willen aanleren om je illustratie op te bouwen.

Ik kan niet tekenen, is deze cursus dan wel wat voor mij?
Als je echt nog nooit getekend hebt raad ik je aan om eerst mijn Basiscursus Aquarel te volgen. Hierna ben je er helemaal klaar voor! Je hoeft echt nog niet goed te kunnen tekenen om deze cursus te volgen, ik ga je alles op een makkelijke en duidelijke manier uitleggen! Ik laat je zien dat iedereen (ja, ook jij!) kan tekenen. Ik neem je stap voor stap mee met duidelijke uitleg en beelden.

Is er een community bij?
Ja! In de cursusomgeving is er een community om je werk te delen met de andere cursisten, te reageren op elkaar en tips te geven. Misschien woont er iemand wel dichtbij en kunnen jullie samen afspreken om te tekenen 🙂

Krijg ik persoonlijke feedback?
Bij deze cursus is geen persoonlijke feedback inbegrepen. Wel kunnen jullie elkaar tips geven in de community.

Waar en hoe kan ik deze cursus volgen?
Zodra je een kaartje voor de cursus koopt krijg je toegang tot de cursusomgeving met een link en inlog. Je komt dan in de online cursusomgeving waar alle modules te bekijken zijn, de bijlagen staan en waar ook de community is.

Dit ben ik!

Hi! Ik ben Rianne, een Utrechtse creatieveling! Mijn hele leven ben ik al bezig met dingen maken. Van tekeningen, foto’s en schilderijen tot aan tijdschriften, waar ik als kind hoofdredacteur van was 😉 Mijn achtergrond ligt in de media/televisie. Oók creatief, maar ik wist stiekem altijd al dat ik mijn eigen onderneming wilde hebben. En zo run ik nu al zeven jaar mijn eigen webshop met gepersonaliseerde producten en werk ik in opdracht als illustrator. Daarnaast help ik graag mensen en ben ik geïnteresseerd in persoonlijke ontwikkeling. Ik geef daarom ook live cursus bij een instelling over mentale gezondheid.

Steeds vaker hoor ik dat mensen zo graag zouden willen kunnen tekenen, een leuke offline hobby willen, maar last hebben van perfectionisme en gedachten dat zij het niet kunnen. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen kan leren tekenen! Ik wil dit graag aan jou laten zien en daarom maak ik deze cursus. Hopelijk zie ik je in de cursusomgeving!

Liefs, Rianne

Voor maar € 30,-